Witamy na stronie bodzentyn.pl   Click to listen highlighted text! Witamy na stronie bodzentyn.pl Powered By GSpeech

Co musisz wiedzieć o koronawirusie

coronaGminny numer alarmowy dla osób potrzebujących pilnej pomocy, w tym: seniorów i innych pozostających w kwarantannie domowej (czynny po godzinach pracy urzędu) - 600 715 659

Ważne informacje i zasady postępowania w przypadku podejrzenia lub wykrycia koronawirusa SARS-CoV-2


Jak co roku Stowarzyszenie Wilków - Nasz Dom przy pomocy Samorządu Miasta i Gminy Bodzentyn oraz Miejsko-Gminnego Centrum Kultury i Turystyki zorganizowało już IV Festiwal Zupy Rybnej „Złota Rybka”.

Otwarcia festiwalu dokonali Prezes Stowarzyszenia – p. Maryla Piskulak oraz sołtys Wilkowa – p. Bogusław Wzorek, którzy przywitali wszystkich przybyłych na festiwal.

Burmistrz Miasta i Gminy Bodzentyn Dariusz Skiba życzył zespołom biorącym udziału w konkursie zupy rybnej samych sukcesów, a wszystkim uczestnikom dobrej zabawy.

Drużynę z gminy Masłów wspierali radni z wójtem Tomaszem Lato na czele, który również życzył wszystkim dobrej zabawy i wyraził radość z tego, że wspólnie z radnymi mogą brać udział w Festiwalu Zupy Rybnej. 

Przewodniczący Rady Miejskiej w Bodzentynie Wojciech Kózka złożył gorące podziękowanie dla organizatorów, w tym szczególnie podziękował prezes stowarzyszenia Wilków – Nasz Dom pani Maryli Piskulak oraz jej zastępcy pani Krystynie Jamrożek.

Kiedy drużyny gotowały zupę rybną na scenie publiczność zabawiały zespoły ludowe. Jako pierwsi wystąpili organizatorzy. Zespół Pieśni i Tańca „Wilkowianie” szybko rozbawił publiczność swoim występem. Pomimo tego, iż zespół liczy dopiero niecałe 5 lat, Wilkowanie potrafią dobrze bawić się na scenie oferując publiczności dużo uśmiechu. Po występie gospodarzy, na scenie gościli:  „Śwarne Kakonianki”, „Michniowianie”, „Dąbrowianki”, Zespół Pieśni i Tańca „Leśnianie”, a także Stowarzyszenia „Wzdolskie Kołowrotki”, „Dąbrowa”, zespół śpiewaczy „Wolanie spod Łysicy” oraz „Furmani”.

Nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych. Dzieci mogły wziąć udział w konkursie strzelania z łuków sportowych pod czujnym okiem prezesa „Grot – Bodzentyn” pana Dariusza Mataniny, tudzież w konkursach przygotowanych przez organizatorów, a poprowadzonych przez konferansjera imprezy na scenie.

Co prawda kapryśna pogoda nieco utrudniła dobrą zabawę krótkotrwałą ulewą, zarówno gotującym zupę na konkurs, jak i samym organizatorom oraz publiczności, jednak nie wystraszyła uczestników Festiwalu całkowicie. Zaraz po deszczu zabawa była kontynuowana, a publiczności szybko przybywało.

W tym roku osiem drużyn walczyło o miano Najlepszej Zupy Rybnej.

  1. Koło Gospodyń Wiejskich z Kakonina „Śwarne Kakonianki” z gm. Bieliny
  2. Koło Gospodyń Wiejskich z Michniowa „Michniowianki” z gm. Suchedniów
  3. Starostwo Powiatowe
  4. Stowarzyszenie Miejska Góra z gm. Bodzentyn
  5. Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich z Leśnej „Leśnianie” z gm. Bodzentyn
  6. Koło Gospodyń Wiejskich „Florianki” z gm. Zagnańsk
  7. Zespół Dąbrowianki z gm. Masłów
  8. Stowarzyszenie rozwoju miejscowości Wola Szyczygiełkowa z gm. Bodzentyn

Ocenę potraw dokonało jury w składzie: Dariusz Skiba – burmistrz Miasta i Gminy Bodzentyn, Dariusz Kowalczyk – właściciel firmy Wędliny z Gór Świętokrzyskich oraz Dariusz Matanina – Prezes Uczniowskiego Ludowego Klubu Sportowego Grot – Bodzentyn. Trzech panów Dariuszów oceniało smak potrawy, oryginalność, łatwość przyrządzenia, wygląd potrawy oraz ogólne wrażenia. Każdy z jurorów mógł maksymalnie dać 5 punktów w poszczególnej kategorii. Wybór najlepszej potrawy był niezwykle trudny, bowiem wszystkie zespoły spisały się na medal! Niestety jury musiało podjąć tę trudną decyzję: komu przyznać zwycięstwo. Ostatecznie po naradzie jury przyznało aż 5 wyróżnień. Na podium zaś stanęli: Na trzecim miejscu debiutująca drużyna – Stowarzyszenie Miejska Góra z gm. Bodzentyn. Na drugim miejscu stanęły Dąbrowianki z gm. Masłów. Tytuł Najlepszej Zupy Rybnej zdobyły Michniowianki z gm. Suchedniów. Nagrody ufundował coroczny główny sponsor imprezy Firma Prymat. 

Po tym jak komisja jurorów dokonała własnej oceny, każdy mógł spróbować wszystkich 8 zup i samemu przekonać się, która zupa jest najlepsza. Oczywiście zdania w tym temacie były mocno podzielone, nie mniej jednak pewno jest jedno - dobra zabawa i uśmiechy towarzyszyły wszystkim.

Członkowie Stowarzyszenia „Wilków – Nasz Dom” serdecznie dziękują wszystkim sponsorom i tym, którzy przyczynili się do zorganizowania festiwalu za wsparcie i owocną współpracę. – Dziękujemy publiczności i zaproszonym gościom, którzy pomimo utrudnień pogodowych wytrwali z nami i bawili się do samego końca!

W tym roku po wielu trudach udało nam się poznać sekretne przepisy na zupy rybne wszystkich drużyn biorących udział w konkursie. A teraz zapraszamy Państwa do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami na najlepsze zupy rybne z Festiwalu „Złota Rybka” 2016!

I miejsce: Zupa Rybna autorstwa laureatów konkursu – Koła Gospodyń Wiejskich z Michniowa

Gotujemy wywar z ryby i z warzyw. Dodajemy paprykę z przyprawami wedle uznania. A sekret najsmaczniejszej zupy tkwi w smażonych na masełku klopsikach z ryby. Do zupy warto dodać lane kluseczki i zasmażkę z mąki. Na koniec dodajemy natkę pietruszki do smaku.

II miejsce: Zupa Rybna autorstwa „Dąbrowianek” z gm. Masłów

Trzt świeżutkie pstrągi w całości gotujemy przez 10 min na wywarze warzywnym. Następnie wyjmujemy ryby, odcinamy łby i gotujemy dalej, tak aby smak rybek wydobył się. Cebulę w kostkę razem z czosnkiem szklimy na masełku. Warzywa takie jak: marchew, seler, por, pietruszka, ziemniaki kroimy w kostkę i dusimy również na masełku. Wszystkie składniki łączymy i przyprawiamy wedle uznania. Na koniec rybkę obieramy na kawałki, które wkładamy do miseczek z zupą. Można zabielić śmietaną.

III miejsce: Zupa Rybna autorstwa Stowarzyszenia Miejska Góra z gm. Bodzentyn

Paprykę (trzy kolory), cebulkę, por, seler, pomidor, marchew kroimy część w kostkę, a część w piórka i dusimy na maśle. Podlewamy białym, wytrawnym winem, a gdy odparuje zalewamy bulionem ugotowanym na rybie. Dodajemy przyprawy według uznania. Tuż przed końcem gotowania zupy dodajemy kawałki ryby z bulionu.

Wyróżnienia:

Koło Gospodyń Wiejskich Florianki z gm. Zagnańsk

Panie zdradziły tylko ogólny przepis. Zacznijmy od składników: pstrąg, orzechy, rodzynki, koper włoski, brokuły, papryka i inne warzywa. Sekretem tej zupy jest oddanie serca, dzięki czemu radość z gotowania nada wyjątkowy aromat zupie rybnej. 

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Leśnej „Leśnianie” z gm. Bodzentyn

Typowe warzywa takie jak do bulionu częściowo tylko kroimy w kostkę i gotujemy. Rybę obieramy: łby, ości, skórę wkładamy do gazy i gotujemy razem z warzywami. Filety z ryby kroimy w kostkę, obtaczamy przyprawami, mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa które są w całości wyjmujemy i dodajemy do usmażonej rybki, podlewamy wywarem z grzybków (ale tylko prawdziwków), a następnie dodajemy zacierkę. Jako alternatywę gospodynie polecają kaszę lub dodanie przecieru pomidorowego. Na koniec przyprawiamy zupkę według naszych własnych upodobań kulinarnych i nie zapominamy o zielenince.

Zupa Rybna według przepisu drużyny ze Starostwa Powiatowego

Drużyna przygotowała przepis na zupę rybną ze świeżego łososia, nie mniej jednak miejmy nadzieję, iż pstrąg również się sprawdzi. Paprykę, cebulę, posiekany czosnek, utartą marchew i pietruszkę  podsmażamy na oleju, a następnie  zalewamy bulionem warzywnym. Wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Pokrojony filet w kostkę dodajemy do gotującej się zupy. Tuż przed podaniem dodajemy świeżą natkę pietruszki.

Zupa Rybna po Nasemu – autorstwa Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Wola Szczygiełkowa

Pokrojoną cebule i por smażymy. Dodajemy pieczarki i dusimy przez 10 min. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy, marchew, seler i czosnek. Następnie wkładamy rybę owiniętą w gazę i gotujemy. Dodajemy sos boloński i możemy zagęścić zupę mąką. Doprawiamy zupkę do smaku przyprawami oraz sokiem z cytryny. Dodajemy makaron ryżowy nitki. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki oraz parmezanem.

Zupa Rybna autorstwa Pań z Kołoa Gospodyń Wiejskich z Kakonina „Śwarne Kakonianki” z gm. Bieliny

Panie polecają rybę na zupę najpierw upiec z warzywami i przyprawach wedle uznania. Nie wolno zapomnieć o cebuli, śmietanie, pomidorach, koprze włoskim, kolendrze i ziemniakach pokrojonych w kostkę. Na samym końcu gotowania zupy wrzucamy upieczoną rybę z warzywami.

Zachęcamy Państwa do zabaw kulinarnych z zaprezentowanymi powyżej przepisami zup rybnych.

 

/EŚ

 

Poprzednie artykuły

Urząd Miasta i Gminy w Bodzentynie

ul. Suchedniowska 3

26-010 Bodzentyn

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do naszego

NEWSLETTERA

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech