Gotowanie w kociołku nad ogniskiem przy ludowej muzyce to już sześcioletnia tradycja Festiwalu Zupy Rybnej „Złota Rybka”. W siedmiu kociołkach nad zalewem w Wilkowie drużyny gotowały rybne specjały.

Po oficjalnym przywitaniu wszystkich przez organizatorów wydarzenia Dariusz Skibę, burmistrza miasta i gminy Bodzentyn oraz Marię Piskulak, prezes Stowarzyszenia Wilków-Nasz Dom, wręczono drużynom przyprawy PRYMAT od sponsora oraz ryby, życząc udanego gotowania.

Od tego momentu wszystkie drużyny zabrały się za gotowanie, a w między czasie na scenie występowały lokalne zespoły folklorystyczne. Jako pierwsi zaprezentowali się członkowie Stowarzyszenia Wilków – Nasz Dom zespół „Wilkowianie”. Po nich wystąpił zespół „Dąbrowy” z gminy Masłów, „Wzdolskie Kołowrotki” ze Wzdołu Rządowego, zespół Pieśni i Tańca „Leśnianie”, zespół Dąbrowa z Dąbrowy Górnej, zespół Pieśni i Tańca „Furmanii” oraz zespól „Michniowianie” z Michniowa.

W konkursie na najlepszą zupę rybną wzięło udział siedem zespołów, które przez kilka godzin przyrządzały ją w kociołkach zawieszonych na trójnogach nad ogniskiem według swoich sekretnych przepisów. Do konkursu przystąpiły stowarzyszenia „Michniowianki” z gm. Suchedniów, „Inicjatywa” z Sieradowic, „Dąbrowa” z Dąbrowy Górnej, „Miejska Góra” z Podgórza, „Dąbrowianki” z gm. Masłów a także Starostwo Powiatowe z Kielc i UMiG Bodzentyn wspólnie z MGCKiT w Bodzentynie.

Podczas festiwalu nie zabrakło licznych gier i konkursów przygotowanych przez organizatorów dla najmłodszych, a każde dziecko otrzymało upominki.

W trakcie ostatnich występów jury w trzyosobowym składzie: Maria Piskulak - prezes stowarzyszenia Wilków Nasz Dom, Krystyna Kuropatwa – była  wieloletnia prezes zespołu Leśnianie oraz Tomasz Królak zaczęli oceniać przyrządzone zupy pod względem smaku, oryginalności przygotowania, sposobu podania oraz wyglądu.

Po kilkudziesięciu minutach burzliwych obrad jury zadecydowało, iż najlepszą zupę rybną przygotowało stowarzyszenie „Inicjatywa”, które otrzymało 61 punktów za „kremówkę rybną”. Drugie miejsce przydzielono stowarzyszeniu „Dąbrowa” za „góralską zupę rybną” (58 punktów), zaś ostatnie, trzecie miejsce przydzielono zespołowi ze Starostwa Powiatowego w Kielcach za zupę „Łysogórski Cymes” (55 pkt). Pozostałe drużyny „Michniowianie”, stowarzyszenie „Miejska Góra”, UMiG Bodzentyn, oraz Dąbrowianki otrzymały wyróżnienia.

Po zakończeniu oficjalnej części wydarzenia przyszedł czas na zabawę do późnych godzin wieczornych wraz z Dj Piotrem Kurowskim, który zabawiał zebraną publiczność doskonałą dawką muzyki popularnej i rozrywkowej.

Dziękujemy wszystkich drużynom za wspólną, dobrą zabawę. 

Świętokrzyski Festiwal Zupy Rybnej współfinansowany był przez Urząd Miasta i Gminy Bodzentyn w ramach zadania publicznego. 

Poprzednie artykuły

Rozwój infrastruktury edukacyjnej na terenie Gminy Bodzentyn

rpo ws znaki promocyjne zestawienie1 poglad

Realizowane projekty

 

     

 

Urząd Miasta i Gminy w Bodzentynie

ul. Suchedniowska 3

26-010 Bodzentyn

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do naszego

NEWSLETTERA